In dit onderzoeksproject (top-down ronde 2016) is een overzicht verkregen van de onderbouwing van diagnostische testen binnen de fysiotherapie. Over het algemeen zijn nog niet veel diagnostische testen goed onderzocht. Dit geldt vooral voor de rode vlaggen. Er is echter meer bewijs voor de diagnostische waarde van een aantal diagnostische testen dan in de huidige richtlijnen besproken worden.
In dit onderzoeksproject (top-down ronde 2016) is een overzicht verkregen van de meest bruikbare en relevante vragenlijsten om psychosociale factoren te meten. Verschillende vragenlijsten zijn nog niet gevalideerd voor gebruik bij patiënten met (chronische) musculoskeletale pijn, en ook niet alle aangeraden vragenlijsten zijn beschikbaar in een Nederlandstalige versie.
In dit onderzoeksproject (bottom-up ronde 2016) is een blended interventie ontwikkeld en getest bij patienten met lage rugpijn (E-Exercise LRP). Dit is een veelbelovende interventie gebleken, hoewel het stratificeren van het online deel van de interventie op de verschillende subgroepen complex bleek.
In dit tweejarige top-downonderzoek zullen predictieregels worden ontwikkeld en toegepast in de dagelijkse praktijk om de meest effectieve behandeling bij de juiste sbugroep van patiënten met chronisch aspecifieke lage rugpijn te kiezen.
In dit onderzoeksproject is een fysiotherapeutische interventie gericht op lichamelijke activiteit bij patienten in het ziekenhuis ontwikkeld en geimplementeerd.
In dit onderzoeksproject is een prognostisch model ontwikkeld, waarmee fysiotherapeuten beter in staat worden gesteld om een patiëntspecifieke prognose op te stellen en de patiënten gericht te informeren over hun prognose. Dit model dient echter nog wel extern (in andere patientenpopulaties) gevalideerd te worden.
In dit onderzoeksproject is door middel van een internationale expertronde en een literatuurstudie onderzocht welke domeinen het meest belangrijk zijn om te meten bij patiënten met lage rugklachten en welke meetinstrumenten hiervoor het meest geschikt zijn.
In dit onderzoeksproject zijn middels nieuwe innovatieve statistische analyses van een bestaande dataset drie subgroepen van lage rugpijnpatienten geidentificeerd, waar binnen het beloop van lage rugpijn beter voorspeld kon worden. Hiermee zouden mogelijke subgroepspecifieke fysiotherapiebehandelingen ontwikkeld kunnen worden en zouden fysiotherapeuten het beloop van de lage rugpijn betrouwbaarder kunnen voorspellen.
In dit onderzoeksprojecten zijn drie biofeedback meetinstrumenten met elkaar vergeleken op validiteit en bruikbaarheid, bij gezonde personen en bij revalidanten.
In dit onderzoeksproject is een pilotonderzoek gedaan bij 10 kinderen met CP naar de effectiviteit van een nieuwe functionele powertraining (MegaPower). Vanwege de positieve resultaten is het onderzoek uitgebreid.
Uit dit onderzoeksproject bleek dat er geen verschil in effect is tussen unilateraal (volgens CIMT) en bilateraal (volgens BATRAC) trainen bij patiënten na een beroerte.
In dit onderzoeksproject is onderzocht in hoeverre twee vertaalde vragenlijsten (painDETECT en DN4) gebruikt kunnen worden om bij patiënten met een cervicale of lumbale radiculopathie ‘neuropatische pijn’ vast te stellen of uit te sluiten.
In dit onderzoeksproject is onder patiënten, fysiotherapeuten en andere behandelaars in kaart gebracht waar de last ('burden') ten gevolge van nekpijn uit bestaat en hoe deze in een model kan worden samengevat. Dit model zou gebruikt kunnen worden voor de keuze in toepassing van meetinstrumenten.
In dit onderzoeksproject is de grote groep van fysiotherapeuten die voor de wetenschap werkzaam zijn, en bevorderende en belemmerende factoren voor een wetenschappelijke loopbaan in kaart gebracht.
In dit onderzoeksproject is op basis van de wetenschappelijke literatuur en enquêtes onder patiënten en fysiotherapeuten in kaart gebracht welke fysiotherapeutische interventies bewezen effectief zijn en welke toegepast worden in de dagelijkse praktijk.
In dit onderzoeksproject zijn inspanningstesten en laboratoriumonderzoek gedaan naar skeletspiereigenschappen, waarbij patiënten met Cystic Fibrosis en gezonde leeftijdsgenoten zijn vergeleken.
In dit onderzoeksproject zijn vier vragenlijsten op het gebied van fysiek functioneren onderling vergeleken: welke is het beste in staat om individuele veranderingen te detecteren?
In dit onderzoeksproject zijn patienten met patellofemorale pijnklachten gedurende 8 jaar gevolgd. Hieruit bleek dat bij een groot deel de klachten persisteren, ondanks behandelingen zoals fysiotherapie.
In dit onderzoeksproject is gekeken welke testen (statische en dynamische weerstandtests, palpatietests) het meest geschikt zijn om pijn in de orofaciale regio te meten, ondanks de aanwezigheid van andere pijngerelateerde aandoeningen.
In dit onderzoeksproject zijn zogenaamde item banken met vragen op het gebied van chronische pijn valide gebleken. Op basis hiervan kunnen computergestuurde vragenlijsten gemaakt worden, waarin de computer de volgende vraag uitkiest op basis van de antwoorden die al gegeven zijn. Hiermee kunnen vragenlijsten drastisch verkort worden.
In dit onderzoeksproject zijn de klinimetrische eigenschappen van de Berg Balance Scale en de mate van balansproblemen en valincidentie bij de patientengroep met (zeer) ernstige verstandelijke en visuele beperkingen onderzocht.
Uit dit kwalitatieve onderzoek komen de belangrijkste onderzoeksprioriteiten voor toekomstig onderzoek binnen de fysiotherapie volgens wetenschappers en betrokken organisaties naar voren.
Uit dit onderzoek bleek de Steep Tamp-test een valide en betrouwbare fitheidstest bij kinderen en zijn normwaarden vastgesteld voor gezonde kinderen. Kinderen met kanker bleken significant slechter te scoren op deze test dan gezonde kinderen.
In dit onderzoeksproject is de responsiviteit van de PSK onderzocht bij patienten die een knievervangende operatie hebben ondergaan, tot 3 maanden na operatie.
Op basis van de literatuurstudie in dit onderzoek kon geconcludeerd worden dat in de acute en subacute fase na CVA de toepassing van (m)CIMT effectief te zijn, waarbij een lage oefenintensiteit wellicht de voorkeur dient te krijgen boven een hoge oefenintensiteit.
Uit dit onderzoeksproject is gebleken dat de Nederlandse vertaling van de NDI niet goed verlopen is en blijkt de Nederlandse NDI niet valide te zijn voor het meten van functionele beperkingen bij patiënten met nekklachten.
In dit onderzoeksproject is een virtual reality game vergeleken met conventionele oefeningen bij patienten met een CVA en minstens even effectief gebleken.
In dit onderzoeksproject is de prevalentie van schedeldeformatie en het beloop in de eerste 5 levensjaren in een groot cohort van kinderen onderzocht en de beleving van ouders hiervan. Schedeldeformatie bleek geen blijvende nadelige gevolgen te hebben op de motorische ontwikkeling na 5 jaar.
In dit onderzoeksproject zijn door middel van een systematisch literatuuronderzoek de klinimetrische eigenschappen van vermoeidheidsvragenlijsten voor patiënten met MS, CVA en de ziekte van Parkinson in kaart gebracht.
In dit onderzoeksproject is gebleken dat de SteepRamp test snel, veilig en accuraat is om de conditie van patienten met diabetes mellitus type 2 te meten.
In dit onderzoeksproject is onderzoek gedaan naar het beloop van de klachten van patiënten met chronische spierspanningshoofdpijn die een manuele therapie behandeling kregen, en de factoren die voorspellend zijn voor een succesvolle uitkomst van de manueel therapie behandeling.
In dit top-down onderzoeksproject is in kaart gebracht op welke wijze de fysiotherapie gebruik maakt van eHealth en welke knelpunten er zijn om dit toe te passen in de dagelijkse praktijk.
In dit onderzoeksproject zijn indicatoren ontwikkeld voor klinische fysiotherapie bij thorax en abdominale chirurgie, welke vervolgens konden worden gebruikt om de kwaliteit van de ziekenhuisfysiotherapie te optimaliseren.
In dit onderzoeksprogramma is een interventie ontwikkeld en toegepast, gericht op het verbeteren van de toepassing van KNGF-richtlijnen in de fysiotherapiepraktijk.
In dit onderzoeksproject is de haalbaarheid onderzocht van het uitvoeren van een RCT waarin oefentherapie vergeleken zou worden met afwachtend beleid bij voorste kruisbandletsels in de eerste lijn.
In dit onderzoeksproject is een systematische review uitgevoerd naar de relatie tussen de intensiteit van de oefentherapie en de effectiviteit ervan bij patienten na een beroerte.
In dit onderzoeksproject is de invloed van leeftijdsgebonden veranderingen in spiersamenstelling, spierstijfheid en neuromusculaire controle onderzocht op de prestatie tijdens een point-to-point reactiesnelheidstest.
In dit onderzoeksproject is een systematisch literatuuronderzoek gedaan naar de vragenlijsten die gebruikt kunnen worden om functionele beperkingen bij patiënten met nekpijn te meten.
In dit onderzoeksproject is door middel van literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek antwoord gezocht op de vraag: welke criteria kunnen ontwikkeld worden voor de indicatiestelling van fysiotherapie in verpleeghuizen.
In dit onderzoeksproject is op basis van literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek een innovatieve richtlijnmethodiek ontwikkeld voor (verkorte) KNGF-richtlijnen.
In dit onderzoeksproject is onderzoek gedaan naar reeds bestaande meetinstrumenten om de verwachtingen van de patient met lage rugklachten over de fysiotherapiebehandeling te meten, en is een nieuw ontwikkelde interventie dat zich specifiek richt op deze verwachtingen getest op bruikbaarheid en haalbaarheid.
In dit onderzoeksproject is in kaart gebracht op welke wijze het energieverbruik (fysieke activiteit) voorspeld kan worden bij kinderen met Spina Bifida, waaruit bleek dat hartslagmeting hier geschikt voor is.
In dit onderzoeksproject is een nieuwe revalidatietoepassing (revalidatierobot die de patient ondersteunt tijdens lopen) uitgetest om de loopvaardigheid van chronische CVA patienten te trainen.
In dit onderzoeksprogramma is een nieuw ontwikkeld oefenprogramma haalbaar, veilig en effectief gebleken voor het verbeteren van de glucoseregulatie en fysieke gezondheid in een pilot bij 22 patienten met een diabetische neuropatische voet.
In dit onderzoeksprotocol is een consultprotocol ontwikkeld om tot gestandaardiseerde indicatiestelling voor fysiotherapie te komen bij patienten met neuromusculaire aandoeningen.